Fitness,Étrendkiegészítés es Testépités

Az egészséges életmod nem kerül semmibe,de ha nem tartod be akkor hosszú távon az életedbe is kerülhet.

MENÜ

Kardio edzés - Cardio edzés

cardio3.jpg

A helyesen végzett kardio edzésA cardio vagy kardio előtagként azt jelenti, hogy a szívvel kapcsolatos. Testmozgás kapcsán jelzőként is használjuk, mint pl. kardio edzés vagy kardio gépek, ahol is olyan mozgásra utal, ami növeli a szív teljesítményét.

A kardio mozgást, a mozgás jellege szempontjából két kategóriába sorolhatjuk:

1. hosszan tartó, gyenge vagy közepes intenzitású, egyenletes pulzusszámú aerob mozgás;

2. rövidebb ideig tartó, nagy intenzitású, ciklikusan változó mozgás.


Az első kategória, noha növeli a kitartást, és bizonyos sportokhoz szükséges is (pl. hosszútávfutás) - az általánosan elfogadott tévhittel ellentétben - a zsírégetés és az egészségünk szempontjából nem a legoptimálisabb!

Ennek oka, hogy a hosszan tartó egyenletes mozgás
- elősegíti a szabadgyöl kialakulását;
- leépíti az izmokat;
- csak egy bizonyos sebességre készíti fel a szívet.

A helyesen végzett kardio edzés


A ciklikusan változó mozgás (nagy intenzitás és pihenő szakaszok váltakozása) optimális kardio edzést biztosít:

- növeli az antioxidáns termelést;

- serkenti az anyagcserét és a zsírégetést;

- felkészíti a szívet a változó hatások hatékony kezelésére
.


Ha megfigyeljük mind a természet működését, mind pedig saját életünket, láthatjuk, hogy a minket körülvevő dolgok állandó és gyors változásban vannak. A stressz vagy veszély helyzetek hirtelenül és váratlanul csapnak le! Erre az állandó kihívásra kell szervezetünket felkészíteni.

Ha csak olyan mozgást végzünk, ami hosszú távú egyenletes erőkifejtést igényel, szervezetünket csupán egy működési sebesség kezelésére készítjük fel. Szív- és érrendszerünk, noha edzettebb lesz, mintha semmilyen mozgást nem végeznénk, nem lesz felkészülve a hirtelen jövő változások, stressz helyzetek kezelésére.

Ellenben a ciklikusan változó mozgás; erőkifejtés-pihenés vagy elindítás-megállítás, felkészíti a szervezetet az állandó változás kezelésére, így kevésbé fogja felmondani a szolgálatot olyan stressz helyzetekben, amikor igazán szükség van rá!

A hosszútávfutás vagy biciklizés kivételével szinte minden sportág ciklikusan változó mozgásból áll. Logikus tehát, hogy a felkészülés is inkább ilyen jellegű mozgásból álljon!

Cardioedzéssel a fogyásért Cardioedzéssel a fogyásért

Ha fogyni szeretne, a cardio gyakorlatok fontos részét képezhetik a súlyvesztéshez szükséges fegyvertárnak. A dolog nehezebbik része az, hogy kiderítse, mennyire van szüksége ezekből, milyen keményen kell dolgoznia, és melyek a legjobb zsírégető gyakorlatok.

A hatékony cardioedzés összeállításakor az első lépés az, hogy megértsük, mit tehetnek ezek a gyakorlatok a testünkért.

Hogyan segít a cardioedzés a súlyvesztésben?

Azt már tudjuk, hogy amikor több kalóriát égetünk el, mint amennyit evés útján beviszünk a szervezetünkbe, súlyt vesztünk. A fogyas legjobb módja a zsírégetés, az erőnléti edzés és az egészséges étrend kombinációja. Ugyanakkor a legtöbb fogyasztó program sarokköve a cardio, a cardio, és megint csak a cardio edzés.

Miért olyan hatékonyak a cardio, zsírégető gyakorlatok?

A cardio edzés alatt több kalória elégetését teszi lehetővé. A szívverés felgyorsul, ennek következtében erősebben pumpálódik a vér, nehezen lélegzünk, izzadunk, és kalóriát égetünk.

Sok zsiregető gyakorlattal akár 100-500 kalóriát is elégethetünk, attól függően, hogy milyen keményen dolgozunk, mennyi ideig végezzük a feladatokat, és mennyi a súlyunk. A tornagyakorlatok útján történő kalóriaégetés azt is jelenti, hogy nem kell olyan sok kalóriát megvonnunk magunktól az étkezéssel.

 

Ajánlott cardio gyakorlatok

 

Hogy legyen valami elképzelésed arról, milyen eredményeket érhetsz el cardioedzéssel, nézze meg az alábbi, általános gyakorlatokat tartalmazó felsorolást. Láthatja az elégetett kalóriák mennyiségét (egy 68 kilós emberre, 30 percre vonatkoztatva).

Step aerobic: 340 kalória
Futás(6 km/h): 270 kalória
Úszás: 270 kalória
Szobakerékpár 238 kalória
Gyaloglás (6,4 km/h): 170 kalória
Fűnyírás kézi fűnyíróval: 200 kalória

Láthatjuk, hogy a gyaloglástól a fűnyírásig mindennel jelentős mennyiségű kalóriát égethetünk el. Ez az egyik oka annak, hogy a cardioedzés olyan fontos a fogyásban.

 

Hírek

 • Zsircsökkentés
  2011-02-13 14:55:30

  A zsírpárnáinkat leépítő diétával kapcsolatos felfogásunk és érzelmeink két véglet közt csaponganak. Egyfelől mindenki keresi azt a módszert, amivel gond és erőfeszítés nélkül leépítheti a nem kívánt felesleget a dereka vagy épp csípővonala körül, másfelől a legtöbbünknek egy önsanyargatással és éhezéssel kikövezett utat jelent. A szélsőségek azonban, mint ahogy semmi másban így itt sem állják meg helyüket.

  Bár nagyon sokan örülnének, ha idő és energiaráfordítás nélkül le lehetne fogyni, azonban sajnos ha így lenne nem lennének elhízott emberek a világon...márpedig vannak és szép lassan, de döntően ilyenekké válik társadalmunk. Nincsenek csoda diéták, kapszulák, módszerek, gépek amelyek teljesen levennék ezt a terhet a vállunkról. A mozgás, a napi étrend összeállítása, nyersanyagok beszerzése, az elkészítés, az edzés mind energiát, figyelmet és időt igényelnek.

   

 • zöld tea, teacserje,
  2011-02-08 22:27:12

  Számos tanulmány és kutatás szerint a zöld teában (Camellia sinensis) található polifenolok, koffeinnel kombinálva hatékonyan ,,égetik´´ a zsírt valamint megelőzhető vele az elhízás kialakulása.

Szavazás

Mi hizlal jobban egy alma vagy egy szelet csirke mell?
csirke
alma
Asztali nézet