Fitness,Étrendkiegészítés es Testépités

Az egészséges életmod nem kerül semmibe,de ha nem tartod be akkor hosszú távon az életedbe is kerülhet.

MENÜ

Melyik a legjobb fogyókúrás módszer?

 

A fiatal nő, lány és személyi edző - mű kaja, fogyás és diétakamaszkori elhízás az Egyesült Államokban már minden harmadik gyereket érinti a 2009-es évben. Ez a joggal egészségügyi problémának nevezhető jelenség hazánkban is folyamatosan egyre gyakoribb. Az USA-ban szám szerint 4-5 millió túlsúlyos fiatal él. A megelőzés és kezelés reményében szakértők megvizsgálták a különböző diétás, fogyókúrás módszereket, beleértve a táplálkozást és fizikai aktivitást, valamint összevetették, hogy kik azok, akiknek sikerült és kik azok akiknek nem sikerült testsúlyukat csökkenteni.

100 elhízott fiatalból csak 30-nak sikerül lefogynia!
A kutatók első következtetése igazán megszívlelendő a fiatalok számára: a felnőttkori elhízottság legerősebb faktora a fiatalkori elhízottság. Mondhatnánk, hogy ezzel nem tudtunk meg többet, nem csoda, hogy aki fiatalon túlsúlyos volt, az felnőttként is túlsúlyos maradt. A kutatók adatai szerint az elhízott fiatalok 70%-a felnőttkorára is túlsúlyos maradt! Ha másként állunk a kérdéshez, rögtön rájöhetünk, hogy mi benne az igazi figyelmeztetés.
Rengeteg fiatal fiú és lány igyekszik úszógumiját pólója alá rejteni, és havonta legalább egyszer fogadalmat tesznek arra, hogy következő hónaptól jobban ügyelnek az étkezésre, a testmozgásra. A megfigyelések szerint az ilyen fogyókúrás ígéretek 70%-ból nem lesz semmi más, mint egy elhízott felnőtt. Tehát az elsőa fogyokuras igéretek 70 százalékából nem lesz más, mint egy elhízott felnőtt tanulság: nem szabad arra várni, hogy varázsütésre egyszer csak lefogyunk.

A fogyókúrás, súlykontroll módszerek versenye
A kutatók 130 fiatalt vizsgáltak, nem csak őket, hanem szüleiket is kikérdezve. Felmérték a fiatalok testsúlyát, sportaktivitását, az üléssel, inaktivitással töltött idejüket, kalória bevitelüket és fogyókúrás módszereiket. Ezután a kutatók négy kategóriába csoportosították ezeket a súlykontroll stratégiákat.

A / Egészséges súlycsökkentő programok
Jellemzői:üres hűtő - extrém diéta, fogyókúra és egészsgügyi kockázatok

 • csökkentett kalória bevitel
 • megnövelt sporttevékenység
 • kevesebb zsíros étel és "műkaja"
 • kevesebb üdítőital
 • több víz fogyasztása
 • több zöldség és gyümölcs fogyasztása
 • összetett sporttevékenység (például súlyzós és kardió edzés együttes alkalmazása)


B / Egészségtelen súlycsökkentő programok
Jellemzői:

 • hashajtás és hánytatás
 • vízhajtás
 • dohányzás
 • koplalás


C / Extrém diétás technikák

 • léböjt
 • Atkins diéta
 • strukturált vagy szétválasztó diéta (gyümölcs nap, fehérje nap, szénhidrát nap... különválasztása)
 • koplalás
 • fehérje diéta


D / Összetett technikák

 • szakértő alkalmazása
 • kalória bevitel számolása és feljegyzése és megtervezése


Összehasonlítás

Mindenkinek nyitott az út a súlycsökkentéshez
Kerri Boutelle, a kutatás vezetője megállapította, hogy szerencsére van ok az optimizmusra, hiszen az elhízott fiatalok igenis képesek fogyni, ráadásul képesek megtartani új súlyukat.

edző terem, fáradt nő, lány - a siker titka nem a csoda, hanem az edzés, tudatos táplálkozás


Nem kell csoda
Másodikként a kutatás vezetője kiemelte, hogy a tanulmány arra is rámutatott: nem léteznek mágikus megoldások. Az egészséges fogyókúrás módszer a több gyümölcs és zöldség elfogyasztása, kevesebb műétel és káros zsír bevitele, valamint a testi semmittevéssel töltött idő csökkentése önmagában is a leghatásosabbnak tűnik a fogyókúrás módszerek között, mindenféle extrém eljárás nélkül is.

Tisztánlátás a mérlegen
A testsúly folyamatos figyelemmel követése fontos eszköze lehet a programnak. A sikeresen lefogyó fiatalok nagy része hetente lemérte saját testsúlyát. Ezzel szemben, akiknek nem sikerült a fogyókúra, azok a havi rendszerességnél is kevesebbszer mérték súlyukat. (Bizonyára az adatok eltérése a jelentkezők elszántságát is tükrözhette.)

Az egészségtelen, extrém diéták nem jelentik feltétlenül a sikert
Kerri Boutelle szerint a kutatás egyik legfontosabb eredménye annak kimutatása, hogy mindössze az, hogy valaki egészségtelen, extrém diétát követ, nem jelenti feltétlenül, hogy a sikeresen fogyózók táborába kerül. A vezető kutató szerint nagyon fontos lenne, hogy ezt az információt minél több forrásból hallhassák a fiatalok, hiszen így lenne lehetőség egészségük valódi megőrzésére. Azoknak a szakértőknek, tanácsadóknak, médiumoknak, akiknek számít a siker mellett a fiatalok egészségi állapota is, nem szabadna figyelmen kívül hagyniuk a fenti eredményeket és a jól hangzó extrém vagy egészségtelen módszerek helyett inkább az egészséges testsúlyprogramokra kellene fektetniük a hangsúlyt.

Hírek

 • Zsircsökkentés
  2011-02-13 14:55:30

  A zsírpárnáinkat leépítő diétával kapcsolatos felfogásunk és érzelmeink két véglet közt csaponganak. Egyfelől mindenki keresi azt a módszert, amivel gond és erőfeszítés nélkül leépítheti a nem kívánt felesleget a dereka vagy épp csípővonala körül, másfelől a legtöbbünknek egy önsanyargatással és éhezéssel kikövezett utat jelent. A szélsőségek azonban, mint ahogy semmi másban így itt sem állják meg helyüket.

  Bár nagyon sokan örülnének, ha idő és energiaráfordítás nélkül le lehetne fogyni, azonban sajnos ha így lenne nem lennének elhízott emberek a világon...márpedig vannak és szép lassan, de döntően ilyenekké válik társadalmunk. Nincsenek csoda diéták, kapszulák, módszerek, gépek amelyek teljesen levennék ezt a terhet a vállunkról. A mozgás, a napi étrend összeállítása, nyersanyagok beszerzése, az elkészítés, az edzés mind energiát, figyelmet és időt igényelnek.

   

 • zöld tea, teacserje,
  2011-02-08 22:27:12

  Számos tanulmány és kutatás szerint a zöld teában (Camellia sinensis) található polifenolok, koffeinnel kombinálva hatékonyan ,,égetik´´ a zsírt valamint megelőzhető vele az elhízás kialakulása.

Szavazás

Mi hizlal jobban egy alma vagy egy szelet csirke mell?
csirke
alma
Asztali nézet